Základní škola a mateřská škola
Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice Obce Zbyslavice

Projekty MSK

Projekt Náš jídelníček mění svět, aneb jak náš talíř točí světem, který byl finančně podpořen z programu MSK 2019, byl zaměřen na význam jídla v našem životě a na důsledky našeho vztahu k jídlu na životní prostředí. Chtěli jsme děti upozornit na to, že nejlepší volbou jsou lokální potraviny a podpořit je i v pěstování vlastních plodin.

Celý projekt začal tím, že děti na jaře dostaly semínka dle vlastní volby, které si doma zasadily a vedly si deník o tom, jak rostou. Nejdříve si zjistily všechny informace o rostlince a pak ji sledovaly. Současně jsme s dětmi naplánovaly výsadbu na školních záhoncích. Ta proběhla v souladu s naším záměrem uspořádat na podzim školní farmářský trh, na kterém děti nabízely výpěstky právě ze školní zahrady. Děti se pravidelně o záhonky staraly a v rámci hodin pracovních činností si průběžně z výpěstků připravovaly i zdravé svačinky, nebo plodiny sušily a dále zpracovávaly. Protože je zahrada prostor nejen pro nás, ale i živočichy, vyrobily i pítka a budky pro ptáky. V průběhu června a října potom děti navštívily rodinnou ekologickou farmu v Pustějově, farmu Ličkovi v Sedlnicích a Jarošův statek ve Studénce, aby se seznámily s chodem lokálních farem. Součástí projektu byly i akce pro rodiče a veřejnost, abychom šířili naše myšlenky i do rodin našich žáků. V květnu proběhla Fairtradová snídaně, na kterou žáci připravili zdravé občerstvení z místních zdrojů a ze školní zahrady a také fairtradovou čokoládu, kterou vyrobili v rámci projektového dne „Cesta jídla“, kdy zkoumali dopady výroby a dovozu potravin na životní prostředí a také se seznámili s tématikou fairtradového obchodu právě na příkladě čokolády. Celý projekt vyvrcholil v září školním trhem, který jsme uspořádali v rámci oslav Dne obce. Děti připravily opět domácí čokoládu, nabízely výpěstky ze školní zahrady, sušené čaje a bylinky, mlely mouku a připravily i několik druhů pomazánek z plodů školní zahrady, upekly domácí chléb a zdravé  sušenky. V říjnu ještě děti absolvovaly vzdělávací program o bylinkách a jejich využití, v prosinci potom proběhl projektový den na téma znečištění moří plastovým odpadem.

Jednotlivé činnosti projektu se dětem velmi líbily a splnil i naše výchovně vzdělávací cíle a záměry. Díky všem aktivitám projektu jsme dosáhli jako první škola v Moravskoslezském kraji i stříbrného certifikátu programu Skutečně zdravá škola